Kayıtlı Elektronik Posta yani KEP, hukuki bir elektronik posta (mail) adresidir. Resmi yazışmalar güvenli bir şekilde KEP adresi üzerinden yapılır. Google, Outllok gibi mail adreslerinden farklı olarak KEP adresi yasaldır ve inkar edilemez.
KEP sistemi 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 18 ve 1525 numaralı maddeleri ile resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik bazı kavramları şu şekilde tanımlamaktadır;
- KEP: “Elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şekli”dir.
- KEP İletisi: “KEP sistemi içerisinde KEPHS tarafından üretilen KEP delilini içeren ve KEPHS’ nin işlem sertifikası ve zaman damgası ile imzalanmış ileti”dir
- KEPHS: Servis sağlayıcı’dır. BTK tarafından yetkilendirilmiştir. Tüm süreçlerden yükümlüdürler.
KEP’in Avantajları
- KEP iletileri 20 yıl geçerlidir, anlaşmazlık durumlarında yasal olarak size koruma sağlar.
- KEP iletilerinin orijinalliği ve bütünlüğü dijital olarak dışardan müdehale edilmeye karşı korumalıdır.
- KEP iletileri resmi yazışmalarda meydana gelen zaman aşımı, hatalı adres, adreste bulunamam gibi sorunların oluşmasını engeller.
- KEP iletileri anında ilgili tarafa ulaşır.
- KEP iletileri, kağıt kullanımı, arşivleme alanı, işlem ve yürütme maliyetleri göz önünde bulundurulduğu zaman daha ekonomik ve daha çevrecidir.
- Kullanımı kolaydır.
- KEP bildirilerini görmek için adreste bulunmanız gerekmez. İnternet erişimi olan her yerden takip edebilirsiniz.
- KEP kullanımı verimliliğinizi arttırmanızı sağlar.
- KEP güvenlidir. Standart posta yoluyla yapılan bildirimler istenmeyen kişilerin eline geçebilirken KEP ile yapılan bildirimlere sadece sizin tarafınızdan erişim sağlanabilir.
KEP Adresi Nerelerde Kullanılır?
E-Devlet hizmetlerinin giderek yaygınlaşması ile birlikte devlet tarafından yapılan yasal tebligatlar da KEP sistemi üzerinden iletilmeye başladı. Bu nedenle KEP kullanımı her geçen gün artmaktadır. KEP’in kullanım alanları genel olarak şöyledir;
- Tebligatlar
- Ekstreler
- Talimatlar
- Ödeme Emirleri
- Çeşitli Bildiriler
- İhbar ve İhtar Gönderileri
- Mutabakat ve Benzer Sözleşmeler
- Beyannameler
- Bildirgeler
- Teklifler, Siparişler, Sipariş Onayları
- Dilekçeler
- Duyurular
- Çağrılar
- İştirak Taahütnameleri
- Sözleşmeler
- CV & Özgeçmiş Gönderileri
- Mahkeme Gönderileri
- Vergi Gönderileri
- Resmi Gönderiler
- Ticaret Odaları
KEP Adresi Nasıl Alınır?
KEP Adresi sadece BTK tarafından yetkilendirilen hizmet sağlayıcılar (KEPHS) ve çözüm ortakları üzerinden alınabilir. E-İMZA’da olduğu gibi en az 1 yıl en çok 3 yıllık paketler halinde KEP adresi alabilirsiniz. KEP adresini kullanmak için E-İMZA’nız olması gerekmektedir. Sizden istenilen belgelerin güncel olması gerekmektedir. Eskisehireimza.com üzerinden güvenilir bir şekilde KEP Adresi almak için tıklayın
- Bireysel Başvurular için;
- Nüfus Cüzdanı veya Pasaport veya Sürücü Belgesi
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olma zorunluluğu bulunmamaktadır.
- KEP Sözleşmesi (eskisehireimza.com tarafından size iletilecektir.)
- Şirketler için
- MERSİS Numarası
- Sicil Belgesi
- İmza Sirküleri
- Yetkili Belgesi
- Sicil Gazetesi Örneği
- Vekaleten yapılan işlemlerde noter onaylı vekalet belgesi.
KEP Adresi Almak Zorunlu mu?
Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin “Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma“ başlıklı 7’nci maddesi uyarınca anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş olan komandit şirketlere, elektronik olarak tebligat yapılması zorunludur. Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanır. Bu hüküm gereği, tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin (anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin) KEP hesabının olması zorunludur.
KEP Adresi Başvuru Formu